четвер, 16 травня 2013 р.

Оптичні ілюзії – це оптичний обман нашого мозку.



 

 Око бачить один об'єкт, проте мозок розуміє цей об'єкт по-своєму. Коли око одержує картинку, задіюється ве­лика кількість процесів у нашому мозку. Ми починаємо аналізувати цей процес, як комп'ютер. Починається аналіз розташування основних граней і кутів, структури кольору або позиції джерел світла. І в багатьох випадках цей аналіз несвідомо є неточним – проходить корекція зорових образів. Тому, якщо ви хочете щось перевірити, покладіться краще на точні прилади, а не довіряйте лише своїм очам. Хоча й інколи краще бути обманутим, сприймаючи оточення саме таким, яким нам його подає природа, і милуватися навколишнім, інколи незбагненним розумом, світом.
Наукове дослідження геометричних оптичних ілюзій було почато Опелем у 1854 році. За наступні п'ятдесят років з'явилося близько 200 наукових праць на цю тему, що належать перу багатьох видатних учених, серед них Вундт, Цолльнер, Поггендорф, Гельмгольц. Здебільшого ці роботи присвячені оптичним та психологічним пояс­ненням численних ілюзій, відомих на той час.
Перед вами ілюзія Мюллера-Лайера.
 Суть ілюзії полягає в тому, що одна зі стрілок візуально здається довшою за іншу, хоча в обох випадках лінії стрілок аб­солютно однакової довжини.
 Ілюзія Вундта-Фіка або перекинуте «Т». Це вертикально-горизонтальна ілюзія. Обидві лінії ма­ють однакову довжину, проте вертикальна лінія здається довшою за горизонтальну.

 Оптичні ілюзії можуть вносити суттєві погрішності в повсякденні наукові спостереження. Так під час дослі­дження монокристалів були відкриті дуже цікаві ілюзії, які часто приводили до неправильних кількісних оцінок реальних геометричних величин. Виявилося, що при цьому можна помилитися на 25 відсотків і навіть більше, якщо окомірні оцінки не перевірити масштабною лінійкою.

 За окомірної оцінки характеристик криволінійних поверхонь помилка може досягати 100 відсотків! Тести для перевірки правильності вимірювань пропонувалися як науковцям, так і художникам. І ті й інші помилялися однаково!

Немає коментарів:

Дописати коментар